Funkce grilování se již běžně nachází v klasických i mikrovlnných troubách. V případě standardních pečicích trub můžete tuto funkci využít pro pečení větších kusů masa. Některé, včetně stolních modelů, bývají vybaveny otočným rožněm pro rovnoměrné opečení pokrmu ze všech stran.
Grilování u mikrovlnných trub je oblíbené zejména pro to, že dodává pokrmům zlatavou barvu a křupavou kůrčičku, která výrazně zlepšuje jejich chuť. Nejčastěji se používá pro přípravu párků, klobásek, tenkých plátků masa nebo k zapékání baget a lasagní.
Funkce automatického vaření zahrnuje řadu programů s přednastaveným výkonem a dobou přípravy. Někdy bývá využívána kombinace mikrovln a grilu. Programy jsou zpravidla pojmenovány podle druhu pokrmů, pro jejichž přípravu jsou určeny. Mezi nejčastější patří zejména programy pro přípravu pizzy, těstovin, brambor, masa, čerstvé zeleniny a popcornu. Modernější modely mikrovlnných trub jich samozřejmě nabízejí mnohem více.