Uvařte téměř cokoliv s hrncem Tesla EliteCook K70
Nebaví vás při vaření ty hromady nádobí? Možná pro vás máme řešení! Vyzkoušeli jsme v „ostrém“ provozu multifunkční elektrický hrnec Tesla EliteCook K70 v nerez provedení.
Je pro vás důležitá kontrola nad kvalitou jídel pro vás a vaše nejbližší a zároveň nechcete trávit dlouhé hodiny v kuchyni? Máte rádi moderní technologie? Pokud zaznělo alespoň jednou ano, máme právě pro vás skvělé řešení.
Tím je právě multifunkční hrnec s funkcí tlakového i pomalého hrnce, sous vide, rýžovar, jogurtovač, vařič vajíček, ohřívač jídel, pánev na smažení, napařovací hrnec, sterilizátor a hrnec na dušení masa, a to vše můžete ovládat přes aplikaci ve svém chytrém telefonu.
Obsah balení:
Multifunkční hrnec
Vnitřní nerezová nádoba
Napařovací mřížka
Odměrka
Plastová lžíce na rýži
Nádobka na přebytečný kondenzát (vodu)
Přívodní kabel
Uživatelský manuál
Kuchařka s ukázkou receptů v češtině, slovenštině, angličtině a polštině
Technické parametry:
Příkon: 1000 W
Objem: 6 l
Rozměry: 34 × 34 × 31 cm
Hmotnost: 5 kg
Délka přívodního kabelu: 120 cm, odnímatelný
Přednastavené programy: polévka, maso, luštěniny, rýže, pomalé vaření, pára, jogurt, smažení, sous vide, ruční nastavení, nastavení intenzity tlaku, odložený start a udržení teploty/zrušit
Zvuková signalizace: Ano
Přípravu jídel s elektrickým multifunkčním hrncem od Tesly jsme si užili
Postupně jsme testovali tlakový hrnec při přípravě masa, s možností nastavení 3 stupňů intenzity tlaku. Elektrický multifunkční hrnec Tesla EliteCook K70 je i v režimu tlakového hrnce velice tichý, což na rozdíl od běžného tlakového hrnce, určeného pro použití na klasickém sporáku, bylo pro nás velice milým překvapením. I při nejvyšším tlaku bylo slyšet jen občasné slabé odfouknutí přebytečné páry.
Po dokončení vaření v tlaku je potřeba nechat tlak uvolnit pomocí ovládání na víku, které je kryto tepelně izolovaným plastem a při správném postupu je bezpečné. Při prvním vaření pod tlakem jsme z opatrnosti použili pro uvolnění tlaku dřevěnou vařečku.
Bezpečnost na prvním místě: víko, ventil a chytré odvodnění páry
Tento multifunkční hrnec je velice bezpečný, jelikož vám nedovolí otevřít víko, dokud nebude tlak zcela uvolněn. Nicméně dbejte na svoji bezpečnost a v žádném případě se při uvolňování tlaku nenaklánějte nad ventil. Stejně tak při každém otevření víka, nejen po vaření pod tlakem, dbejte na to, že pod víkem je množství páry, jako u klasického hrnce.
Víko můžete pohodlně umístit do konstrukce hrnce, a to z levé i pravé strany, podle toho, co vám zrovna vyhovuje. Při tom steče nahromaděná voda, která chytře konstruovaným odtokovým žlábkem přeteče do sběrné nádobky, která je umístěna ze zadní strany. Tak jde jednoduše vyjmout, vylít, případně vyčistit.
Pomalé vaření bez tuku: zdravě, chutně a bez zápachu
Velice nadšení jsme byli z funkce pomalého vaření, se kterým jsme doposud neměli zkušenost. Uchvátilo nás, že není potřeba používat tuk anebo jen opravdu malé množství, a to je veliký přínos pro všechny, kteří si hlídají příjem tuku.
Vyzkoušeli jsme například segedínský guláš dle receptu v přiložené kuchařce a byl opravdu báječný. Maso se rozplývalo, zelí nebylo ani po 8 hodinách pomalého vaření rozvařené. Pak už jen stačilo přimíchat trochu smetany a bylo hotovo. Bez práce, bez velkého úklidu a bez zápachu zelí, který nemá každý rád. Pomalé vaření nabízí 3 stupně, a to v teplotách mezi 85 až 98 °C.
Stejný program, tedy pomalé vaření, jsme využili při přípravě silného masového vývaru, který oceníte nejen v zimě, ale třeba i v rekonvalescenci. Také jej můžete zamrazit a následně využít při dalším vaření třeba do omáček.
Stejný princip, ale při nižší teplotě a delším čase je systém Sous vide. Ten pracuje při teplotách mezi 50 až 55 °C. Je ideální na přípravu větších kusů masa, které se po 16–24 hodinách úplně rozpadá.
Rýže bez stresu a polévka za půl hodiny: programy, které šetří čas i nervy
Další testovanou funkcí byl rýžovar. Je mnoho běžných postupů, jak rýži připravit. Ať v kastrolu na sporáku, v páře anebo v mikrovlnné troubě. Funkce rýžovaru vám umožní připravit tuto oblíbenou přílohu bez obav, že se připálí anebo naopak nedovaří či rozvaří. Stačí dodržet poměr 1 díl propláchnuté rýže a 2 díly vody, dle chuti sůl či koření. Zvolíte program rýže, který je přednastaven na 12 minut. Hrnec se natlakuje a teprve pak se začne odečítat čas.
To funguje i u jiných předvolených programů, proto se nenechte znejistit, že čas stojí na začátku každého vaření. Po uplynutí času zazní zvukový signál. Hrnec se sám přepne do režimu udržení teploty, a proto se nemusíte bát, že se vám pokrm rozvaří anebo naopak vystydne. Pak stačí uvolnit přebytečný tlak. Díky tomuto režimu můžete připravit rychlou večeři, ochutíte rýži třeba kari kořením na začátku vaření, pak přimícháte nakrájené vejce natvrdo, nebo nakrájený sýr vcelku, nějakou oblíbenou zeleninu (čerstvou nebo třeba nakládanou), vše promícháte a je hotovo.
Vyzkoušeli jsme také program polévka, v našem případě kuřecí, kterou jsme připravili během 30 minut, z toho vaření trvalo jen 20 minut. Vše vložíte do hrnce – nakrájené kuřecí maso, oblíbenou zeleninu, koření, vývar nebo vodu, sůl. Zvolíte režim Polévka a upravíte dobu na 20 minut pomocí tlačítka + a – , spustíte tlačítkem Start. Za 20 minut uvolníte přebytečný tlak, přidáte oblíbenou zavářku a máte hotovo.
Režim smažení: rychlé restování masa i zeleniny bez fritézy
Dále jsme testovali režim smažení. I tento program má 3 teploty, a to v rozmezí 150–190 °C. V tomto režimu určitě použijte olej a nepoužívejte víko. Není to ale žádná fritéza. Je to spíše určeno pro rychlé orestování masa například před jeho další přípravou, aby se maso zatáhlo. Nebo pro orestování zeleniny. I zde platí, že se hrnec chvíli nahřívá, cca 3 minuty a pak je připraven. Ve chvíli, kdy orestujete zvolené potraviny, stačí stisknout tlačítko Udržení teploty/zrušit a následně zvolit jiný program, který bude odpovídat vaší chuti.
Program jogurt je dle svého názvu určen pro výrobu domácího jogurtu. Nicméně vzhledem k velikosti nádoby je vhodný pro přípravu většího množství, ideálně ze 2 l mléka. Po dokončení procesu výroby (cca 6-8 hod dle požadované kyselosti) je potřeba jogurt přendat do čisté uzavíratelné nádoby a je ho nutné spotřebovat během několika málo dní.
Vaření v páře: vejce, ryby i sterilizace bez kapky tuku
Také jsme testovali, jak pohodlně uvařit vejce (ve skořápce) v režimu pára. Stačilo vložit držák určený pro tento režim, nalít trochu obyčejné vody a navolit čas. My jsme testovali vejce natvrdo, kdy jsme současně vložili 3 syrová vejce. Zvolili jsme si čas 6 minut. Hrnec se natlakoval asi během 3 minut a pak spustil odečet času. Na konci bylo potřeba bezpečně uvolnit nahromaděný tlak. Následně jsme nechali asi minutu „dojít“ a prudce jsme vejce schladili ve studené vodě. Vejce byla po ochlazení uvařená, nicméně úplný střed žloutku byl lehce tekutý, což nemá každý rád. Takže pokud chcete vejce se zcela ztuhlým žloutkem, doporučujeme prodlužit čas o 1 minutu ve fázi páry a prodloužit i čas pro „dojití“. Ale je to zcela na vás.
Stejně tak můžete takto připravit rybu, nebo jiné mořské plody i některé druhy zeleniny. Fantazii se meze nekladou. Tento způsob přípravy je zcela bez tuku, a to je jistě velkým přínosem pro vaše zdraví. Tento program s nižší teplotou a mřížkou využijete při ohřívání hotového jídla (bez tekutiny). Stejný program můžete využít i v případě, že potřebujete sterilizovat například lahvičky pro kojence.
Luštěniny bez dlouhého vaření: tlakový režim i ruční nastavení podle potřeby
Další program je určen pro přípravu luštěnin, které je potřeba předem namočit, dle návodu na obalu. Opět je možnost navolit intenzitu tlaku a upravit dobu přípravy, která se velmi liší dle druhu luštěnin. Možná se vám prvních pár pokusů nepodaří hned dle vašich představ, ale nevzdávejte to. I tak je to skvělé řešení pro přípravu těchto, dle našeho názoru, opomíjených potravin s vysokým obsahem rostlinných bílkovin.
Ruční režim využijete, pokud vám přednastavené programy zcela nevyhovují.
Dbejte doporučení výrobce a nepřekračujte doporučené množství připravovaných potravin. Vše je vyznačeno ryskou na vnitřní straně nerezové nádoby. Důvodem je vaše bezpečnost při případném přepěnění tekutin a riziku poškození spotřebiče.
Skvělou funkcí je i odložený start, který je možný v rozmezí 30 min až 24 hod. Jednoduše navolíte čas odkladu, následně zvolíte program, který bude následovat. Nelze použít pro režim smažení, jogurt a sous vide. A také ho nepoužívejte při přípravě potravin, které podléhají rychlé zkáze.
Jak vidíte, umí toho opravdu hodně
Z našeho pohledu je tento spotřebič skvělým pomocníkem v moderní kuchyni a všude tam, kde je kladen velký důraz na kvalitu, rychlost a malou náročnost přípravy domácích jídel.
Pokud vás tento spotřebič zaujal svým intuitivním ovládáním, budete jistě nadšení z aplikace, kterou si můžete zdarma nainstalovat do vašeho chytrého telefonu. Nejen, že vám umožní mít přehled o nastaveném programu a zbývajícím čase, ale můžete v tomto prostředí na dálku upravit intenzitu tlaku, dobu přípravy, nebo proces zcela zastavit. A také si zde můžete prohlédnout recepty z kuchařky anebo si sami uložit vaše oblíbená nastavení. Vše je v češtině, plnobarevné a velice intuitivní. Stačí multifunkční hrnec propojit přes vaši domácí Wi-Fi a Bluetooth ve vašem chytrém telefonu.
V přiloženém uživatelském manuálu najdete přehlednou tabulku všech přednastavených programů s uvedením použité intenzity tlaku a doporučenou dobou přípravy. Stejně tak zde najdete i odpovědi výrobce na nejběžnější otázky uživatelů. Zde vyřešíte většinu případných komplikací v počátcích používání tohoto multifunkčního hrnce značky Tesla, který je vyroben v ČR.
Nezbývá nám než tento spotřebič doporučit!
