272 122 122 71 výdejních míst s odběrem zdarma
Přihlášení
Přihlášení
Zapomenuté heslo
Registrovat
Přihlášení
Zapomenuté heslo
Registrovat
Košík
0
Váš košík
Cena celkem: 0 Kč

Mazanec nesmí o Velikonocích chybět! Tady je recept

Když se řeknou Velikonoce, řadu z nás jako první napadnou tradiční pokrmy. A jednou z nepostradatelných součástí svátečního stolu je i mazanec. Recept na něj si představíme na následujících řádcích.

Velikonoční mazanec

Mazanec si lidé v našich končinách připravují na Velikonoce už od 15. století. Tradičně se tento sváteční bochník chystal na Bílou sobotu – to proto, aby ho pak mohl pan farář v kostele na Boží hod velikonoční posvětit.

Jde o pečivo, které se připravuje ze sladkého kynutého těsta a jehož nedílnou součástí jsou i rozinky či sekané mandle. Pro ještě lepší chuť se do mazance často přidává i nastrouhaná citronová kůra nebo muškátový květ.

těsto na mazanec

Tradiční mazanec si můžete doma upéct podle následujícího receptu

Ingredience:


•    500 g hladké mouky

•    100 g cukru (krupice)

•    1 kostka droždí (cca 42 g)

•    3 vaječné žloutky + 1 vejce na potření

•    100 g másla (změklého)

•    200–300 ml mléka

•    1 špetka soli

•    Citronová kůra z jednoho citronu

•    Muškátový květ

•    Rozinky (dle chuti)

•    Mandle (dle chuti)

 

Postup přípravy:


•    Ze všeho nejdřív si připravíme kvásek. Jeho základem pro nás bude vlažné mléko, které smícháme s důkladně rozdrobeným droždím a lžící cukru. Vzniklý kvásek necháme vykynout (odstát) – tak dlouho, dokud se v něm nevytvoří pěna.

•    V míse smícháme mouku, cukr, měkké máslo, vejce, špetku soli, namleté mandle, citronovou kůru a muškátový květ. Nakonec přidáme rozinky a kvásek.

•    Těsto vypracujeme tak, aby mělo hladkou a elastickou konzistenci. Necháme jej v míse, přikryjeme utěrkou a dáme ho na teplé místo kynout (přibližně na hodinu až hodinu a půl). Během kynutí by mělo zdvojnásobit svůj objem.

•    Z vykynutého těsta vytvarujeme bochánek (nebo dva) a položíme jej na plech vystlaný pečicím papírem. Tam necháme mazanec ještě zhruba půl hodinky kynout.

•    V horní části mazanec nařízneme do křížku. Potřeme jej rozšlehaným vejcem a navrch můžeme ještě poklást mandle. Pak už dáme do trouby.

•    Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 30–40 minut. Během pečení by měl mazanec zezlátnout a získat pevnou strukturu – jakmile se tak stane, máte upečeno.

velikonoce

Jak si přípravu mazance usnadnit

Příprava tradičního velikonočního mazance je poměrně náročná, a to nejen časově. Řadu kroků receptu si však můžete usnadnit prostřednictvím moderních elektrických spotřebičů.

S hnětením těsta se zbytečně nedřete – s touto fyzicky náročnou činností vám výrazně pomůže kuchyňský robot. Pokud doma robot nemáte, skvělou službu vám udělá i mixér s hákem na těsto. A abyste měli jistotu, že máte v mazanci všech surovin tak akorát, použijte spolehlivou kuchyňskou váhu.

Držíme palce, ať se vám pečení mazance vydaří a přejeme vám krásné Velikonoce!

Související kategorie