Jogurty a rozdíly mezi nimi
![]() |
|
Jogurty tvoří nedílnou součást jídelníčku mnohých z nás. Využíváme je v pečení, marinování, a i při přípravě snídaně. V poslední době ale už nenarazímě v obchodě jen na klasický bílý jogurt, ale nyní se stávají větším fenoménem řecké jgurty a skyry. Přemýšleli jste někdy nad tím, jaký je mezi nimi vlastně rozdíl? Jestli je bílý jogurt na nic, protože vám v něm nestojí lžička jako v řeckém jogurtu? Jaký je mezi nimi rozdíl ve vašich kalorických tabulkách? |
Klasický bílý jogurt vzniká kysáním mléka při použití jogurtových kultur. Tyto kultury odstřeďují mléčný cukr a dávají tak vznik jogurtu. Jogurty se nechávají zrát dvěma různými způsoby. Prvním z nich je způsob zraní přímo v kelímku. Tento způsob je vzácnější, ale také dražší. Jogurty, které zrají tímto spůsobem jsou hustější, gelovější a po zamíchání řídnou. Dalším způsobem je zraní přímo v tancích. Jogurt uzraje přímo v tanku a do kelímku se lije jako hotový produkt. Tyto způsoby se od sebe nutričně neliší. Nejde o to, že v kvalitnějším jogurtu stojí lžička, to je zapříčiněno obsahem sušiny. Nejlepší, co můžete udělat je koupit si klasický bílý jogurt a dochutit si ho třeba ovocem, marmeládou, ořechy nebo ovesnými vločkami. Řecký jogurt, ten se od bílého jogurtu liší následným zpracováním po odstředění. u řeckého jogurtu následně dochází k odebrání kapalné části syrovátky, tím se zvýší podíl sušiny. Tak tedy platí, že řecký jogurt je hustý a má vysoký obash bílkovin. Nakonec jsme u skyru. Ten se vyrábí podobně jako řecký jogurt. S rozdílem že u skyru je větší spotřeba mléka, používají se jiné bakterie a celý proces trvá déle.
|
![]() ![]() |
|
Do vašho jídelníčku můžete zařadit skyr, řecký jogurt a i jogurt bílý. Ve skutečnosti jde hlavně o obsah bílkovin. Pokud máte během dne jejich dostatečný přísun, stačí vám bílý jogurt. Také záleží na obsahu tuku. Nelze tedy říci, jaký výrobek je pro vás ideální. |