272 122 122 70 výdejních míst s odběrem zdarma
Přihlášení
Přihlášení
Zapomenuté heslo
Registrovat
Přihlášení
Zapomenuté heslo
Registrovat
Košík
0
Váš košík
Cena celkem: 0 Kč

Jak vybrat sporák

Při výběru jakéhokoliv nového spotřebiče do domácnosti, byste neměli kupovat hned první kousek „v akci“, na který natrefíte. To samé platí i v případě pořizování nového sporáku. Zaměřte se na několik důležitých parametrů a podle nich vybírejte. Vždyť právě vy budete sporák používat a vám bude sloužit. Nekupujete si přeci věc za pár stovek, ale spotřebič za několik tisíc. Musíte s ním být maximálně spokojeni. Raději vybírejte déle, než abyste pak zjistili, že vám nevyhovuje. Nezanedbávejte také možnosti čištění (viz. níže), různé sporáky nabízejí různé varianty, které vám celkovou údržbu spotřebiče velmi usnadní.

Hned na začátku si položte několik důležitých otázek. Kam sporák umístíte? Jak velký prostor máte pro spotřebič vyhrazený? Potřebujete velkou troubu? Dáváte přednost elektrice, plynu nebo od každého trochu? Jakou varnou desku chcete? Vyhovuje vám mechanické ovládání nebo dotykové? Jaké by měl mít sporák funkce a vlastnosti? Pokud si stále nevíte rady, poradíme vám. Objasníme vám nejasnosti a krok za krokem vás provedeme výběrem pro vás perfektního sporáku.

Typy

Elektrický

Elektrické sporáky mají zřejmě nejširší nabídku programů a funkcí. Jejich vzhledová variabilita je také široká. Pořídit si můžete sporáky se sklokeramickou či indukční deskou, nebo můžete zůstat věrni klasice a sáhnout po litinových plotýnkách. Tyto spotřebiče nabízejí bohatou technickou i technologickou výbavu, která vám usnadní zpracování potravin. Vaření i pečení se pro vás rázem stane zábavou a ne povinností. Jestliže se rozhodnete pro elektrický sporák, zjistěte si, jak silný přívod elektrické energie potřebuje. Většina sporáků potřebuje třífázové zapojení – 380 V.

Litinová varná deska – jedná se o jakousi babičku sklokeramické desky. Varné zóny, tedy plotýnky, poznáte na první pohled. Plotýnky ze slitiny jsou vsazeny do plechového podkladu. Delší dobu se nahřívají a delší dobu také chladnou. Ovládání této varné desky je mechanické, formou otočných knoflíků.

Sklokeramická varná deska – velmi oblíbené jsou moderní sklokeramické desky. Tento druh varné desky se rychle nahřívá a rychle také chladne. Můžete na ní používat různé druhy materiálů nádobí (nerez, sklo, teflon atd.). Sklokeramické desky jsou oblíbené díky rychlému ohřevu, jednoduché údržbě a modernímu designu. Ovládání varných desek tohoto typu je od otočného přes dotykové až po teleskopické (výsuvné), stačí si jen vybrat, co vám bude vyhovovat.

Indukční varná deska – největší výhodou indukční varné desky je markantní úspora elektrické energie v porovnání se běžnými sklokeramickými deskami. Ještě více pak oceníte skutečně výraznou rychlost ohřevu. Teplota varné desky se následně velmi snadno reguluje a po dovaření se zbytkové teplo velmi rychle rozptýlí. Další specifickou vlastností varné desky je, že se sama nenahřeje. Indukční varná deska zahřívá pouze nádobu na ní položenou a z tohoto důvodu je velmi bezpečná. Pokud se na varné zóně nenachází žádné nádobí, nenahřeje se, ani když je zapnutá. Na indukční desky se používá specifické nádobí s feromagnetickým dnem (materiál obsahující železo). Než si pořídíte sporák s indukční varnou deskou, můžete si jednoduše vyzkoušet, zda má vaše nádobí magnetické dno - stačí vám k tomu pouze obyčejný magnet. Magnet přiložte na dno hrnců, a pokud bude držet, tak bude nádobí na indukci normálně fungovat.

Plynový

K nejdéle používaným patří plynové sporáky. Mnoho lidí si oblíbilo vaření na ohni a nedá na plynové sporáky dopustit. Výhodou plynových varných desek je jejich výkonnost a okamžitý ohřev. Varné desky pak mají hořáky s otevřeným plamenem, které jsou vyrobené z kvalitních materiálů. Z praktických a z bezpečnostních důvodů je na hořácích ochranná mřížka (v celku, či na každém zvlášť). V případě plynové trouby je teplo vedeno spodní částí a hůře se reguluje. Plynovou troubu lze regulovat v rozmezí od 150 do 260 °C. Nutností je přípojka na plyn, případně trysky na propan-butan.

Kombinovaný

Tento typ sporáků je vhodný pro uživatele, kteří se nechtějí vzdát vaření na plynu, ale plynová trouba jim nevyhovuje. Ideálním řešením je v tomto případě kombinovaný sporák. Tato varianta tak poskytuje požadované plynové hořáky s otevřeným plamenem a elektrickou troubu. Tedy dva různé způsoby vaření v jednom spotřebiči. Nezbytnou nutností je však přívod plynu. Kombinované sporáky nabízejí ideální spojení. Výkonnost plynové varné desky a přesnou teplotní regulaci a programovou variabilitu elektrické trouby.

Rozměry/dispozice

Už víte, kam sporák umístíte? Pokud ano, pečlivě vyhrazený prostor změřte a podle rozměrů vybírejte. Na trhu jsou k dostání volně stojící sporáky nejčastěji s šířkou 50, 55 nebo 60 cm, což odpovídá šířce kuchyňské skříňky. Co se prostoru týká, je prostorově variabilnější verze vestavná v podobě varné desky a pečicí trouby. Vestavná varianta je však finančně náročnější. Nezapomínejte také na objem trouby. Standardní kapacita je 60 l. Na trhu jsou samozřejmě také k dostání i sporáky, jejichž trouba má objem 65 l. Takové sporáky jsou i celkově větší a často mají díky větším rozměrům pět hořáků/varných zón. Opakem jsou pak sporáky, které mají objem trouby okolo 55 l. Oproti standardu je rozdíl skutečně velký. Rozmyslete se tedy, jak velkou troubu potřebujete. Následně také dávejte pozor při případném dokupování pečicích plechů, rozměry musí být kompatibilní s rozměry trouby.

Ovládání

U volně stojících sporáků naleznete ovládací panel v horní části, hned nad dvířky trouby. Pro milovníky klasiky je pak určené velmi snadné a přehledné mechanické ovládání v podobě otočných knoflíků. Další variantou je tlačítkové ovládání, které je často v kombinaci s knoflíkovým mechanickým. Ve většině případů jsou pak ovládací panely doplněny o praktický informační displej. Pokud máte rádi moderní technologie, jistě oceníte dotykové ovládání. Modely s tímto ovládáním jsou pak většinou vybaveny širokou škálou teplotních senzorů, které samotné pečení i vaření velmi usnadní

Funkce/pojmy

Fast Clean/Vysokoteplotní čištění/Pyrolytické čištění – tento způsob čištění probíhá formou pyrolýzy, tedy s pomocí vysoké teploty. Stačí pouze spustit na určitou dobu tuto funkci a trouba se následně zahřeje až na 500 °C. Nečistoty uvnitř se během tohoto procesu doslova změní v popel, který po vychladnutí jednoduše setřete hadříkem.

Aqua Clean/Water System – odmaštění trouby s pomocí páry. Pokud má trouba tuto funkci, je možné do ní vložit na výrobcem uvedenou dobu pekáč s vodou a zapnout přednastavený program. Po dokončení procesu pak nečistoty snadno setřete.

Katalytické čištění – v tomto případě má trouba pokryty tři stěny speciálním druhem plechu s porézní smaltovou úpravou. Pokud zapnete na danou dobu program čištění, následně jednoduše nečistoty setřete.

Ukazatel zbytkového tepla – světelný indikátor informující o teplotě plotýnky.

Isofront – čelní dvířka trouby zůstávají zvenčí relativně chladná, jejich teplota dosahuje maximálně 70 °C. Tuto vlastnost ocení především rodiny s dětmi.

Isofront plus – vnější teplota dvířek trouby dosahuje maximálně 50 °C.

Isofront top – vnější teplota dvířek trouby dosahuje maximálně 40 °C.

Teleskopické výsuvy – praktické výsuvné kolejničky, které umožňují vysunout větší část plechu z trouby. Z praktických i z bezpečnostních důvodů se jedná o neocenitelnou vlastnost, která vám velmi usnadní manipulaci s horkým plechem a promícháváním jídla, aniž byste museli sahat do útrob trouby.

Multizóna/Duo zóna varné desky – multifunkční varná zóna je praktickou vychytávkou některých sklokeramických desek. Máte tak možnost vícero využití jedné varné zóny. Zóna je rozdělena na několik okruhů různé velikosti, které si následně můžete aktivovat podle velikosti hrnců.

Oválná zóna varné desky – varná zóna je na sklokeramické desce vyznačena kruhovým tvarem a dají se na ní používat nádoby stejného tvaru. Pokud má váš sporák však funkci oválné zóny, lze přepnout dvě běžné varné zóny do jedné. Vznikne vám tak oválná varná zóna, ohřev je pak rovnoměrně rozložen. Jistě tuto funkci využijete v případě ohřevu jídla v pekáčích apod.

Samostatný horní/dolní ohřev – elektrické trouby umožňují pečení kombinací horního a dolního ohřevu či každého způsobu zvlášť. Plynová trouba umožňuje pečení jen formou dolního ohřevu.

Infrapečení – toto nastavení se velmi hodí k přípravě masa. Zjednodušeně se jedná o grilování s pomocí ventilátoru.

Booster/PowerBoost – u indukčních a sklokeramických desek zajišťuje vlastnost Booster rychlý náběh varné zóny na maximální možnou teplotu.

Keep Warm/Udržování teploty – jak již z názvu vyplývá, jedná se o funkci udržování teploty při minimální spotřebě energie. Díky tomuto nastavení můžete v troubě, kromě dlouhodobého nahřívání pokrmů, nahřívat také talíře, nebo prakticky využívat pro nakynutí těsta či sušení ovoce.

Rozmrazování – během tohoto procesu je v troubě v provozu pouze ventilátor a osvětlení. Rozmrazování probíhá velmi pomalu tak, aby bylo k potravinám co nejšetrnější.

Programovatelné pečení – díky této funkci si pro daný pokrm můžete nastavit specifický průběh pečení. Až budete ten samý pokrm připravovat příště, bude program již nastaven.

Detekce velikosti hrnců – nachází se u indukčních desek, kde se zahřívá pouze plocha, na které je umístěn hrnec. Díky tomu nedochází k energetickým ztrátám.

Varná zóna Hi-Light – tento typ varných zón má speciálně upravené topné spirály, které umožňují extra rychlé zahřátí za několik vteřin.

ReStart – funkce, která obnoví veškerá předešlá nastavení v případě, že dojde k náhlému vypnutí desky (např. v důsledku rozlití tekutin).

Pojistka hořáků – tato bezpečnostní pojistka je skvělým pomocníkem v případě, že dojde k zhasnutí plamene ať z důvodu sfouknutí nebo v případě, že vám přeteče hrnec. Pojistka v takové situaci zablokuje únik plynu.

Integrované zapalování – škrtadlo je u plynové varné desky umístěno přímo v hořáku. Nemusíte tedy zdlouhavě hledat sirky.

Termosonda/teplotní sonda – součástí některých sporáků je speciální jehla (teploměr). Tu stačí zapíchnout do pečeného masa a nastavit požadovanou teplotu uvnitř pokrmu. Předejdete nedopečenému obědu.

Ventilátor – ventilátor rovnoměrně distribuuje vzduch v troubě a díky tomu se jídlo dokonale propeče. Součástí některých trub jsou také chladicí ventilátory, které se aktivují po dopečení.

Gril – v horní části trouby je umístěna speciální spirála, díky které se tvoří na grilovaném pokrmu lahodná kůrčička.

Otočný gril/rožeň – touto specialitkou jsou vybaveny některé modely. Součástí trouby je rožeň, na který napíchnete například kuře, a to se pomalým otáčením dozlatova ugriluje.

Pizza pečení – dochází k tepelnému zpracování jídla s pomocí ventilátoru a spodního kruhového tělesa. Výsledkem je vynikající chřupavá pizza.

Související kategorie